Voor- en nadelen van een VPN

Privacy is een groot goed. In het dagelijks leven, maar ook online. Net zoals dat je op straat niet gevolgd wilt worden door onbekenden, wil je net zo graag dat je dit niet online gebeurt. Dan is het installeren van een VPN een handige keuze. Hierdoor kan je namelijk anoniemer over het internet surfen zonder dat anderen deze acties gemakkelijk naar jou kunnen herleiden. Natuurlijk kleven er ook wat nadelen aan. Benieuwd naar wat de voor- en nadelen precies zijn? Lees dan gauw verder, want in dit blog lichten we ze toe!

Voordelen

Extra bescherming

Een VPN versleutelt jouw internetverkeer. Hierdoor kunnen hackers, overheden, internetproviders en netwerkbeheerders niet zomaar meer bij jouw data. Jouw data wordt omgezet in een veilige en onleesbare code omgezet en deze wordt naar een VPN-server geleid. Deze zet de code weer om in een leesbare data waardoor de website die jij bezoekt, weet wat-ie moet doen. De gegevens worden weer onleesbaar via de VPN-server terug naar jou gestuurd, waarna jij ze even later weer ziet als leesbare data. Je bent dus extra beveiligd online met een VPN!

Anoniem blijven

Waarschijnlijk heb je vroeger wel eens een film of cd illegaal gedownload van het internet. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Tegenwoordig staan er hoge boetes op als een instantie jou daar op pakt. Met een VPN ben je anoniem waardoor het niet te achterhalen is wie iets gedownload heeft. Hierdoor ontloop je downloadboetes. Ook ben je beschermd tegen schadelijke downloadsites waar hackers op zitten: ze kunnen dan niet bij jouw gegevens.

Nadelen

Tragere verbindingssnelheid

Als je een echt goede VPN-dienst hebt, zul je hier niet veel van merken. Echter, gebruik je niet één van de topdiensten, maar bijvoorbeeld een goedkopere, dan kun je wel eens last gaan krijgen van een langzame verbindingssnelheid. Doordat jouw gegevens versleuteld en beveiligd moeten worden, kan het zijn dat de verbindingssnelheid omlaag gaat. Dit is natuurlijk vervelend als je veel op het internet zit. Pagina’s doen er bijvoorbeeld lang over om te laden en video’s blijven lang hangen.

Illegaal gebruik

In veel Westerse landen geldt dit niet, maar helaas wel in landen waar persvrijheid niet gebruikelijk is. In sommige landen waar censuur wordt toegepast, is het gebruik van een VPN niet legaal. Bijvoorbeeld in China. Deze landen hebben het gebruik van een VPN strafbaar gemaakt en mocht je gepakt worden, dan kunnen er juridische stappen tegen worden je genomen. In sommige landen staat er zelfs een gevangenisstraf op.

Hoe dan ook, een VPN biedt genoeg voordelen om de nadelen teniet te doen. Kies echter wel voor een goede! Een VPN vergelijken doe je gemakkelijk online via goodvpnservice.com